Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, men før gymnasieeleverne kan nyde, må de til eksamen yde. Vi fortsætter juni måneds eksamensturné rundt på de fire OS skoler – dagens destination: Odense Katedralskole.

Allerede før, vi når indenfor på skolen, møder vi de første to eksaminander. Emilie fra 3. m (tv) og Laura fra 3. y (th) har fulgt det samme Fransk-hold, og de har netop været inde og trække deres eksamensspørgsmål i faget. ”Det er en 24-timers eksamen, så nu skal vi bare hjem og forberede os,” fortæller Emilie. Hun er fint tilfreds med sit spørgsmål, mens Laura derimod er knap så begejstret: ”Jeg har trukket en af de sværere, synes jeg, så jeg er rimelig spændt på i morgen. Det skal nok gå, men jeg ville nu hellere have haft Emilies spørgsmål,” griner hun. Efter i morgen mangler de to elever kun at aflægge eksamen i AT, før studenterhuerne er i hus. Hvad uddannelsen skal bruges til, har de endnu ikke besluttet: ”Jeg overvejer lidt at læse Journalistik, men det er slet ikke noget, der ligger fast,” fortæller Laura. ”Og jeg har overvejet Psykologi, men det er også kun på overvejelsesstadiet ind til videre,” supplerer Emilie. Før de videregående studier står den dog på et sabbatår med arbejde, rejseeventyr og måske et højskoleophold for begge.

På en af de fine sildebensparketbeklædte gange sidder Siri og Lukas fra 1. d og venter på at skulle til årsprøve i Mundtlig Engelsk. I år har der udelukkende stået årsprøver på programmet for de to elever: ”Vi har i alt fire årsprøver, men ingen rigtige eksaminer. Det tager lige toppen af presset, når resultaterne ikke skal på eksamensbeviset,” siger Lukas. Siri og Lukas er helt enige om, hvad der er favoritprøven i år: ”Helt klart Engelsk, fordi det er et sprog, vi er vant til at bruge meget i hverdagen. Det bliver sværere til Tysk-prøven,” siger Siri.

Ikke langt fra Siri og Lukas, uden for et lokale, hvor der eksamineres i Religion, sidder Nadja (tv) og Cecilie (th) fra 2. a og snakker. Cecilie er lettet, for hun har netop overstået sin eksamen og er tilfreds med resultatet. Nadja virker også fattet, men skindet bedrager, afslører hun: ”Det kan godt være, man ikke kan se det, men jeg er faktisk ret nervøs lige nu.” Når Religion-eksamen for Nadja også er vinget af, har hun kun årsprøver tilbage for i år. Cecilie mangler derimod en enkelt eksamen: ”Jeg skal også op i Skriftlig Engelsk. Det har jeg det helt ok med, for jeg kan bedst lide de skriftlige eksaminer.” Selvom de to elever har endnu et år tilbage på gymnasiet, har de alligevel gjort sig lidt tanker om, hvad studentereksamen skal bruges til: ”Jeg regner med at læse noget med sprog i en international sammenhæng på universitetet,” fortæller Nadja. ”Og jeg kunne godt tænke mig at studere Litteraturvidenskab eller Antropologi,” siger Cecilie.

I Orangeriet sidder Anna fra 3. x fordybet i bøgerne: ”Jeg er ved at forberede mig til min eksamen i Mundtlig Dansk. Det er først på torsdag, jeg skal op, men jeg sidder på skolen og læser i dag, fordi vi har spørgetime senere,” fortæller hun. Anna har valgt at tage 5 fag på A-niveau, og det har derfor ikke skortet på eksaminer for hende: ”Jeg har i alt 7 prøver i år. Heldigvis er jeg nået et godt stykke igennem dem – der er kun to mundtlige tilbage.” For Anna, som går på en naturvidenskabelig studieretning, er Dansk en af de eksaminer, hun er mest spændt på: ”Dansk er en af de hårdere, fordi det er så stort et fag med tilsvarende omfangsrigt pensum,” siger hun og fortsætter: ”Til gengæld har jeg trukket alle mine andre A-niveausfag som skriftlige eksaminer, så dér føler jeg, at jeg har været heldig.”

Som de andre 3.g’ere slutter Anna af med eksamen i AT, når hun d. 19. juni bliver student. Dermed sættes punktum på en helt særlig epoke: ”Efter gymnasiet har jeg en plan om at skulle ud og sejle med Skoleskibet. Jeg glæder mig, for det bliver sjovt at prøve noget helt andet. Samtidig ved jeg, at jeg vil komme til at savne gymnasietiden – det sociale og sammenholdet i klassen har bare været helt specielt.”

Når Anna igen lægger til kaj med Skoleskibet, regner hun med at søge ind på Medicin.

Vil du med OS videre på eksamensturnéen, når vi i de kommende dage svinger forbi Tornbjerg Gymnasium og Mulernes Legatskole, så følg med under Nyheder fra OS.