Torsdag d. 23. marts gæstede den sydfynske forfatter Jesper Wung-Sung både OS Forfatterakademiet og Litteraturcaféen på Tornbjerg Gymnasium. I mellem de to arrangementer mødte vi ham til en snak om litteratur, ungdom og eksistens.

”Jeg kan godt lide at skrive til og om unge mennesker, fordi de befinder sig i en særlig spændende og afgørende tid, hvor identiteten dannes, og hvor der er flest bolde i luften sådan rent eksistentielt.”

Sådan lød det fra den erfarne forfatter Jesper Wung-Sung, som vi torsdag eftermiddag mødte på Tornbjerg Gymnasium, hvor han netop havde holdt oplæg på OS Forfatterakademiet og ventede på at hoppe på scenen til Litteraturcaféen senere på aftenen. Forfatteren var begejstret efter sit akademibesøg:

Jeg synes, OS Forfatterakademiet er et fantastisk tilbud til eleverne. I det øjeblik, vi formulerer noget, bliver vi også i stand til at forstå det. At skrive tekster hjælper os derfor med at se og reflektere over, hvad der er vigtigt. For mig giver det en følelse af at være både ekstremt lille og ekstremt stor på samme tid, ” fortæller han og fortsætter:

Det med at leve af at skrive kan til tider være en ensom beskæftigelse, som også kan være forbundet med en vis sårbarhed. Og det afholder måske nogle fra at springe ud i forfatterlivet. En af grundene til, at jeg har valgt at besøge eleverne på OS Forfatterakademiet, er, at jeg gerne vil vise dem, at det faktisk godt kan lykkes. Men man skal ville det. Jeg håber og tror på, jeg møder nogle af dem i branchen på et senere tidspunkt.”

Fandt frihed og fællesskab som forfatter
En af de vigtigste årsager til, at Jesper Wung-Sung selv valgte forfatterskabet som sin levevej, har været en basal higen efter – på samme tid – frihed og fælleskab:

Der er ingen, der skal bestemme over mig. Den følelse har jeg haft siden gymnasiet, hvor jeg også begyndte at tænke mere eksistentielle tanker omkring, hvad et godt liv er for mig. Mit ’gode liv’ rummer frihed, men samtidig helst ikke ensomhed, som jo ellers kan følge i kølvandet af mit første kriterie. Derfor passer forfatterskabet mig godt. Fordi, jeg har frihed til at udtrykke mig som jeg vil, om hvad jeg vil, når jeg vil, samtidig med at der skænkes et fællesskab. Et fællesskab med læseren. Med litteraturen som afsæt og fælles forståelseshorisont kan vi sammen debattere det, der har betydning for og i vores eksistens. Det, der virkelig betyder noget,” forklarer Wung-Sung og påpeger, at han altid selv bliver klogere i mødet med læseren:

Her kan jeg nogle gange konstatere, at der står noget på siderne, som jeg ikke var klar over, jeg rummede. På den måde har en tekst mange dimensioner, og læseren er lige så meget med til at skabe betydningen, som forfatteren er.”

Bordet fanger, så gør det ordentligt
Jesper Wung-Sung kunne ikke selv forestille sig andet virke end at være forfatter:

Jeg tror faktisk, jeg har et større talent for at tegne eller instruere film, men jeg må bare konstatere, at det skrevne sprog er den eneste måde, jeg kan formidle det, jeg gerne vil. Og derfor er det det, jeg har valgt at gøre,” forklarer han og slutter i forlængelse derfra af med et godt råd til unge mennesker anno 2017:

De valg, du træffer i dag, får stor betydning for din fremtid og identitet. Bordet fanger! Så derfor: Gør det, du har lyst, og gør det helhjertet. Også når det gør ondt.”

Jesper Wung-Sung har skrevet en lang række bøger for både børn, voksne og unge. På scenen til Litteraturcaféen på Tornbjerg Gymnasium løftede han sløret for, hvad støbeskeen gemmer på lige nu: En roman, der fortæller historien om, hvorfor han hedder Wung-Sung til efternavn.