Flag, roser, jordbær, bobler, stolte forældre og – ikke mindst –  smukke, unge mennesker med nye huer. Stemningen var helt i top, da vi i dag gæstede Tornbjerg Gymnasium som sidste stop på vores eksamensturné.

I kantinen ser man med det samme, at der skal ske noget specielt: Bordene står beklædt med rød-hvid-ternede duge, flag, blomster og chokolade. De første TG-studenter springer ud i dag, og dette er netop årsagen til, at Sofies familie og venner sidder samlet på skolen: “Sofie er inde til sin afsluttende AT-eksamen. Hun har været nervøs – og det er jeg godt nok også lige nu!” fortæller den spændte mor til den kommende student (i lyserødt for bordenden).

Heldigvis går alt som det skal, og Sofie, der går i 3.c, får den længe ventede hue på. Efter en kort stund til et par kram og lykkeønskninger begiver familien sig udenfor. Sofie er nemlig blandt årets første syv studenter på skolen – de fik huen på præcis samtidig -, og derfor får hun æren af at være med til at hejse skolens flag til tops.

Emma (3.k),  Daniel (3.k), Sofie (3.c), Klara (3.d), Agnes (3.f), Nanna (3.m) og Rasmus (3.h) må finde colgatesmilet frem, for øjeblikket skal foreviges, og kameraerne klikker løs. Rektor Carsten Calussen skænker et lille glas bobler til hver af de nyudklækkede studenter, som hyldes med en klapsalve, før de med hver deres familie begiver sig videre for at fejre den særlige dag.

Blandt de glade “flaghejsere” er Daniel fra 3.k, der får et kram af sin mor: “Det her er virkelig en bedrift, og jeg er så stolt af ham,” fortæller hun. Daniel selv tager den nyerhvervede titel ganske køligt: “Tja, det føles jo ikke så meget anderledes end før, jeg fik huen på,” siger han med et smil. Det holder ham dog ikke tilbage fra at skulle fejre: “Min fætter er også lige blevet student, så vi skal til studentergilde sammen i aften. Der står et 7-tal i min hue, og det er jeg fint tilfreds med” fortæller han.

Klara fra 3.d, som igen er rykket ind i kantinen med sin familie, virker også til at tage dagen med ophøjet ro: “Jeg troede faktisk,  jeg ville være mere lettet nu, men det er lige som om, jeg aldrig nåede at blive sådan rigtigt nervøs,” fortæller hun og supplerer med en lille talemåde: “Som man jo siger; eksamen er en fest for den forberedte elev!
Klaras far (tv) griner, men han må alligevel give hende ret: “Ja, hun har godt nok givet den gas med at forberede sig hjemmefra.” Efter fejringen og sommerferien regner Klara med at holde et sabbatår, hvorefter hun vil søge ind på Medicin.

Den sidste student, vi når at tale med på vores Tornbjerg-visit, er Abdul fra 3.d. Han har en stor buket blomster i favnen, masser af venner omkring sig og et kæmpe smil på læben: “Det er en stor dag! En epoke med masser af gode oplevelser er slut, men samtidig er det her jo starten på noget nyt,” siger han. Selvom gymnasietiden for Abdul er ved at være et afsluttet kapitel, er det ikke alting, han har tænkt sig at farvel til: “Vennerne og det stærke sammenhold, vi har fået, fortsætter. Dét er jeg helt sikker på! Men jeg kommer til at savne alle vores gode lærere.

Efter sommerferien regner Abdul med at rejse til Spanien i seks måneder. Når han kommer hjem igen, vil han søge ind på Spansk-studiet på universitetet: “Jeg er vild med både sproget og kulturen, og jeg har også haft Spansk i alle mine tre år på gymnasiet. Derfor har det ikke været så svært for mig at beslutte, hvad jeg skulle,” afslutter han, før han forsvinder ud i solen og friheden med sine venner.

Eksamensturnéen stopper her, men festlighederne fortsætter ugen ud, når alle studenterne på de fire OS-skoler fejres med galla, dimission og lastbilture rundt i byen. Husk at “dytte tillykke”, hvis du møder dem på din vej ;)