fbpx
Indlæser Begivenheder

« All Events

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

OS Live-Streaming: Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv

1. november 2016 kl. 19:00 - 21:00

- Gratis

OS live-streamer universitetsforedrag om hvaler

Glæd dig til at opleve tredje OS Live-Streaming af de offentlige foredrag i naturvidenskab fra Århus Universitet. Denne gang kommer det til at handle om hvaler.

Professor i sansefysiologi, Peter Teglberg Madsen, tager os med på besøg hos verdens mindste hval, marsvinet, som jager i de danske farvande. Vi får også indblik i, hvordan en kaskelothval holder vejret i to timer, og hvordan hvalerne har tilpasset sig livet i vand. De stammer nemlig fra grise og kameler.

Tag dine venner med – alle er velkomne!

Det er gratis at deltage, og dørene er åbne for alle.

Foredraget har et højt niveau og udfordrer med stof til eftertanke. Alligevel kan alle få udbytte af at deltage, uanset faglige forudsætninger, og undervejs kan der stiles spørgsmål til oplægsholderen via SMS og Twitter.

Lidt om foredraget

Hvalernes forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise og kameler. For mere end 30 mio. år siden forlod disse pattedyr landjorden til fordel for et liv i vand. De nulevende hvalarter har i ekstrem grad tilpasset sig til et liv i en lang række forskellige vandmiljøer – fra dybe oceaner til lave floder.

I mange år har forskere kun fået indsigt i hvalernes liv ved at studere dem i den korte tid, de befinder sig ved overfladen, eller ved at dissekere døde hvaler og herudfra gætte sig til, hvordan de lever. Men ny teknologi har i de sidste ti år givet forskerne enestående muligheder for at studere hvalernes fysiologi og adfærd langt til havs.

I foredraget tager vi blandt andet med verdens mindste hval, marsvinet, på jagt i danske farvande, og vi prøver at forstå, hvordan en kaskelothval holder vejret i to timer, hvordan en grønlandshval undgår at fryse ihjel, og hvordan en blåhval tager 70 tons vand ind i munden uden at rykke kæberne af led. Og så dvæler vi ved, hvordan hvalerne har tilpasset sig livet i vand – en verden, der er vidt forskellig fra den, deres forfædre på land vandrede rundt i.

(Kilde: Århus Universitets hjemmeside)

Detaljer

Dato:
1. november 2016
Tidspunkt:
19:00 - 21:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Tags:
, , , ,
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/1205607166163050/

Arrangører

Sted

Detaljer

Dato:
1. november 2016
Tidspunkt:
19:00 - 21:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Tags:
, , , ,
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/1205607166163050/

Arrangører

Sted

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com