T

År 4 med OS


Man mærker det rigtigt. Eleverne er sendt på læseferie, og mange af gangene står pludselig tomme. Det er et tegn på, at endnu et skoleår går på hæld.

Et skoleår, hvor OS-samarbejdet igen har vist sit store værd. Fordi vi står skulder ved skulder, har vi igen kunnet give vores elever en bred vifte af tilbud, aktiviteter og oplevelser, som det enkelte gymnasium ikke har ressourcer til selv. 
 
I dette nyhedsbrev kan du få hele overblikket. Vi ser tilbage på skoleåret, der (næsten) er gået, og retter samtidig blikket mod det nye, vi går i møde efter sommerferien. 

 

Akademierne


Talentudvikling er et af de indsatsområder, vi samarbejder om i OS. Således har Mulernes Legatskole, Odense Katedralskole, Sct. Knuds Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium igen i år afholdt OS-akademier for elever med særlige interesser inden for forskellige fagområder. 

OS Teaterakademi 

Skuespillerne Tina Kruse Andersen og Malte Joe Frid-Nielsen var underviserne på dette års Teaterakademi, hvor eleverne prøvede kræfter med en særlig metode inden for scenekunsten kaldet 'ensemble-baseret devising'. I fravær af et færdigt manuskript skulle eleverne konstruere deres egen fortælling under temaet "fra mobning til terror". En fortælling, hvor scenerne blev sat sammen ved hjælp af øvelser, improvisation og egenproducerede tekster.

Akademiet blev afholdt på Odense Katedralskole, og det var også her, 
en lille skare af venner og familie d. 26. marts kunne opleve den afsluttende forestilling.  

Vil du vide mere om akademiet, så læs artiklerne:

OS Kortfilmsakademi

Takket være et tæt samarbejde med OFF og Odense Filmværksted kunne vi igen i år kræse for et hold unge filmentusiaster fra vores fire gymnasier.

Allerede til den første af de i alt fem samlinger blev der kastet lidt stjernestøv over akademiet, da den Oscar-vindende manuskriptforfatter Christian Gamst Miller-Harris kom forbi og fortalte om den svære kunst at forløse den gode idé via et velfungerende manuskript. Senere i forløbet fik eleverne også inspiration og gode råd til "det korte format" samt idéudvikling og pitch.

Akademiet sluttede af med to 
workshops, hvor deltagerne fik lejlighed til at arbejde med deres egne produktioner. Først havde Isaac Musoke (Sagn Media) fokus på visuel historiefortælling og fotografering, og siden var det Jacob Weiss' (18 Frames) tur til at komme med vejledning og inputs til det redigeringstekniske. Slutresultatet blev tre dynamiske og flotte akademifilm, som præsenteres i forbindelse OFF Filmgalla på Magasinet torsdag d. 29. august kl. 17.00.

OS Kunstakademi

Sct. Knuds Gymnasium var vært for dette års Kunstakademi, hvor deltagerne stiftede bekendtskab med Mellemøstens mønsterkunst. Både lineal, passer, pensel og akrylmaling blev taget i brug, mens eleverne kløede på med at kreere deres egne moderne fortolkninger af de klassiske arabiske mønstre.

Alle malerierne udstilles på skift hos de fire gymnasier. Fire af dem kan du se afbilledet nedenfor (se resten på OS' Instagram- eller Facebook-site).
 
Læs også denne artikel om Kunstakademiet og den syriske kunstner Muhammad Bilal Saudi, som var tilknyttet i den indledende proces.

Odense Klassik gjorde rent bord til OS Band Battle

Torsdag d. 23. august blev der for tredje gang afholdt OS Band Battle i forbindelse med H.C. Andersen Festivals. Musikkonkurrencen blev vundet af Mellow Fellow fra Mulernes Legatskole, som siden har skiftet navn til Odense Klassik. Det snart forhenværende mulerband, som bl.a. optrådte med Stevie Wonders "Higher Ground", løb også med Publikumsprisen. 

Med sejren i OS Band Battle kan Odense Klassik se frem til at optræde til Torsdagskoncert i Kongens Have d. 18. juli. Her skal bandet optræde sammen med Patina og Back to Back. Kom og lyt med fra kl. 18.00 - der er fri entré.

FYI: OS Band Battle vender ikke tilbage i 2020. Til gengæld lancerer OS et helt nyt og anderledes musikarrangement med titlen MusikMageri. Læs mere herom i slutningen af dette nyhedsbrev. 
Se en lille stemningsreportage fra den solbeskinnede augustdag, hvor elevbands fra OS-skolerne battlede i Munke Mose.

OFF Filmgalla 


Ingen august uden OFF Filmgalla!

Således var den røde løber atter rullet ud foran Magasinet, da Odense Internationale Filmfestival og OS Filmakademi d. 30. august inviterede mediefagselever indenfor til en eftermiddag i kortfilmens tegn. Vært og special guest i år var den anerkendte filmmand Christian Tafdrup, som fra scenen introducerede det forgangne skoleårs bedste elevproducerede kortfilm fra hver af de fire OS-gymnasier. En buket af vidt forskellige produktioner med hver sit fortællemæssige fokus. Se Tornbjergs bidrag her.

Inden Tafdrup sendte eleverne hjem med lidt gode råd i bagagen, brugte han det store lærred til at vise to kortfilmsklassikere, som har inspireret ham som filmskaber, heriblandt "Den Andalusiske Hund" (1929).
Christian Tafdrup, skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter, er bl.a. kendt fra Tinkas Juleeventyr, hvor han spillede rollen som Prins Fileas.

OS på Rådhuset: Debatmøde om Odense


Ghettoplaner. Velfærdsprocesen. Infrastruktur. Børnehaver og folkeskoler.

Det var emnerne, som blev diskuteret d. 7. januar, da OS-gymnasierne sammen var vært for et offentligt debatmøde på rådhuset under overskriften 'Odense Byråd - et år efter kommunalvalget'. Et panel bestående af bl.a. borgmester Peter Rahbek Juel (S) og de tre rådmænd Brian Dybro (DF), Søren Windell (KF) og Susanne Crawley Larsen (RV) blev ikke kun udfordret af ordstyrerne, men også af eleverne, som havde forberedt spørgsmål til politikerne som led i samfundsfagsundervisningen.

Både elever og lokalpolitikere bidrog således til en god, levende og saglig debat om centrale poltikområder for vores kommune. TV 2/Fyn benyttede lejligheden til at teste en ny teknologi, som skulle måle publikums lokalpolitiske ståsted før kontra efter debatten. Ifølge målingen var Radikale Venstre det af de repræsenterede partier, som nød størst opbakning blandt de ca. 400 fremmødte før debatten, mens "føringen" var tippet over i Socialdemokratiets favør efter sidste debatrunde.

Se TV 2/Fyns indslag fra rådhuset, hvor den konstituerede reporter Peter Rahbek Juel stiller spørgsmål til en række OS-elever. Læs også optaktsartikel fra Ugeavisen Odense.

OS-atletikhold slog rekorder til landsstævne


For første gang stillede OS-skolerne med et fælles hold, da gymnasieelever fra hele landet var samlet til GI's atletikstikstævne d. 27. september på Frederiksberg Stadion. Selv om OS-holdet blev ramt af et par sene afbud, gjorde deltagerne en flot figur og satte rekorder på stribe i regi af de fire OS-gymnasier (registreret siden år 2000).

Hos drengene udmærkede Jonas Gertsen (TG) sig på både på 1.500 og 5.000 meter. På sidstnævnte distance, hvor han i øvrigt er officiel danmarksmester, blev Jonas suverænt nr. 1 ved stævnet.

Også Jonas Straub Jørgensen (OK) imponerede i længdespring, mens Teresa Johansen (OK) og Freja Brom (TG) gjorde sig særligt bemærket hos pigerne på hhv. 3.000 meter og i længdespring.
Få overblikket her over alle OS-rekorderne, og se også stævneresultaterne hos både drenge og piger

Ifølge coach og initiativtager, Kristoffer Lilsig fra Odense Katedralskole, var den fælles OS-delegation en stor succes, og mange elever meldte sig angiveligt klar til at stille op igen i 2020.

OS på uddannelsesmesse


Som led i den fælles brobygningsindsats var skolerne i Odense stx og hf sammen om at vise flaget ved Odense Kommunes årlige udannelsesmesse d. 14.-15. november. Alle kommunens 8. klasser var til stede på messen for at få et indblik i de forskellige ungdomsuddannelser, som eleverne kunne vælge at søge ind på frem til d. 1. marts.

Hundredvis af unge var således forbi vores to lokaler i Phøniks på Schacksgade, hvor de bl.a. fik lejlighed til at tale med nogle af de mange elevambassadører, som sad klar ved bordene til at svare på stort og småt om stx og hf i Odense. Om aftenen var forældrene inviteret til information ved uddannelsesvejledere og rektorer. 
Se her et indslag fra uddannelsesmessen, hvor snakken gik lystigt mellem elevambassadørerne og de nysgerrige folkeskoleelever.

Mulerne brød Regatta-forbandelse 


Mulerne er ikke længere sejrsløse til OS Regatta!

Det står klart efter årets store gymnasiedyst d. 3. maj, hvor Mulernes Legatskole trådte ud af historiens tunge skygger og hjemførte den samlede sejr i idrætskonkurrencen (fodbold, petanque, beachvolley, tovtrækning og padle-tennis).

I dragebådene var det Sct. Knuds Gymnasium, som igen i år havde mest at juble over. Tre af de fire kategorier blev således vundet af Peter Dallmanns tropper, der dog måtte se sig slået af Tornbjergs girl power i pigefinalen. 


Var du med til personalernes After Party, vil du vide, at det såmænd også lykkedes Odense Katedralskole ikke at komme helt tomhændet fra Regattaen. Lise Rejnhold var nemlig bedst til at slå hovedet på sømmet, da der til arrangementet skulle dystes i den nye disciplin sømblok. Lise hjemførte dermed damernes pokal til Katedralen, mens Heino Aggedam fra Sct. Knuds sejrede hos herrerne. Endelig blev der også uddelt et trofæ i personalernes petanqueturnering. Her blev vinderen Tornbjerg Gymnasium.

Der var i øvrigt en fin og jævn repræsentation af alle fire skoler til After Party-arrangementet, som igen i år emmede af hygge og god stemning på tværs af gymnasierne. Vi håber, at endnu flere har lyst til at slutte Regattaen af med pølser og fadøl (eller vand) til næste år. 
I Fyens Stiftstidende kunne man dagen derpå læse to hele sider om hhv. Regattaen og OS-samarbejdet. Læs artiklerne ved at klikke på hyperlinksene. 

Evaluering

Generelt har der fra både elever og personale været en rigtig positiv respons på årets Regatta, der bød på nye tiltag som tovtrækning, High Jumper og en sponsor i form af The Burger Shack.

Mange har i evalueringerne givet udtryk for, at starten i Kongens Have er overflødig i dens nuværende format. På den baggrund har storgruppen besluttet, at dette programpunkt fjernes.

Formandsskifte

Formandsposten for Odense stx & hf går på skift mellem de fire OS-skolers rektorer. Nuværende formand er Torben Jakobsen fra Mulernes Legatskole. Torben vil stå i spidsen for samarbejdet frem til udgangen af 2019, hvor stafetten gives videre til Susan Mose fra Sct. Knuds Gymnasium.

Udskiftning i koordinatorgruppen

Sct. Knuds Gymnasium får ny OS-koordinator efter sommerferien. Karina Faber træder ind i koordinatorgruppen i stedet for Tine Jensen, som har været med siden OS' fødsel i 2015. Tak til Tine for en stor og dedikeret indsats gennem fire år - og til Karina skal der lyde et varmt velkommen på holdet!
De øvrige medlemmer af koordinatorgruppen er Lise Rejnhold (Odense Katedralskole), Hanne Kristiansen (Mulernes Legatskole) og Ida Klitgaard Lassen (Tornbjerg Gymnasium). 

Efter ferien


I det følgende vil vi kaste et blik på de spændende OS-aktiviteter, der venter efter sommerferien.

Kommende akademier

Til næste skoleår lancerer vi et helt nyt akademi, nemlig Sangskriverakademiet, med Mulernes Legatskole som vært. Derudover er der comeback til både Scienceakademiet (Tornbjerg Gymnasium) og Forfatterakademiet (Sct. Knuds Gymnasium), ligesom Kortfilmsakademiet (Odense Katedralskole) atter udbydes i samarbejde med Odense Internationale Filmfestival. 
MusikMageri

I pipeline er også et nyt OS-musikarrangement tirsdag d. 20. august på Amfiscenen i forbindelse med HCA Festivals. MusikMageri er et koncept, hvor elevbands inviteres til at komme og optræde med deres musik. Det er ingen konkurrence - det handler kun om musikalsk samvær og hygge på tværs af de fire gymnasier. Vi opfordrer til at støtte op om arrangementet og animere jeres elever til at gøre det samme.

OS på Rådhuset

D. 15. januar 2020 kl. ca. 16.30-18.30 indtager vi påny Rådhushallen i Odense! De foregående år har arrangementet haft hhv. et kunstnerisk og et samfundsfagligt tema, og nu er tiden kommet til, at naturvidenskab bliver omdrejningspunktet.

Den konkrete case er Odense Bys udfordringer - naturvidenskabelige bud på innovative løsninger.

Elever på naturvidenskabelige hold i 2.g, 3.g eller 2.hf skal således vælge og undersøge en sag, der rummer et problem i relation til fremtidens byudvikling. De fire bedste projekter fra hvert gymnasium udtages til arrangementet, hvor de vil blive vurderet af en dommerkomité med (forhåbentlig) repræsentanter fra byrådet og kommunens forvaltninger iblandt. Komitéen kårer og præmierer afslutningsvis det bedste projekt. 

Målet med arrangementet er at vise, hvordan man i naturvidenskab i en almengymnasial uddannelse også arbejder innovativt i projektforløb. 

OS Regatta 2020

Næste års Regatta kommer ikke til at blive afholdt på en fredag, som vi indtil nu har været vant til. I stedet hedder datoen torsdag d. 14. maj 2020
 
På baggrund af evalueringerne udgår fællesmarchen fra Kongens Have, hvilket bevirker, at sluttidspunktet fremskydes med 30 min. Alle møder således ind på havnen til kl. 12.00, og det hele slutter kl. 15.00. Vi satser på, at konferenciererne igen bliver Morten Ankerdal fra TV 2 og Jeppe Sand.

Følg OS på de sociale medier

Odense stx og hf
odense_stx_og_hf
OS_2k17

Tak for i år!


Tak til alle jer, som støtter op omkring OS.

Et særligt tak til elevgruppen, tovholdere, idrætslærere m.fl., som har været med til at gøre vores tilbud og aktiviteter mulige.

Har du spørgsmål til OS, så kontakt kommunikationsmedarbejder Søren Skovgaard Pedersen på 61 13 02 59 eller kontakt@odensestxoghf.dk.

De bedste hilsner
Rektorer, koordinatorer og kommunikationsmedarbejder i Odense stx & hf