T

År 5 med OS

I dette nyhedsbrev ser vi tilbage på skoleåret, der er gået i OS-regi. Et skoleår, der igen har vist, at vi kan rigtig meget sammen: Mulerne Legatskole, Odense Katedralskole, Sct. Knuds Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium.

De fire almene gymnasier i Odense har valgt en vej med tæt samarbejde frem for en vej med rivalisering. Det betyder, at penge, der andre steder bliver brugt på dyre reklamefremstød, bruger OS-skolerne sammen på at skabe indhold, som kommer eleverne til gode. Indhold i form af arrangementer, faglige tilbud og oplevelser, som det enkelte gymnasium ikke har råd til selv.

Nedenfor kan du få hele overblikket - og vi ser også frem mod de OS-aktiviteter, vi går i møde efter sommerferien. 

 

Akademierne


Talentudvikling er et af de indsatsområder, vi samarbejder om i OS. Hvert skoleår afholdes fire OS-akademier, hvor elever mødes på tværs af gymnasierne og dyrker et fagligt interessefællesskab. Et af formålene med akademierne er at give eleverne inspiration, træning og personlig sparring med professionelle inden for den pågældende branche. 

Scienceakademiet

Efter et års fravær var Scienceakademiet tilbage i 2019 - men denne gang i et anderledes format. Helt undtagelsesvis fik deltagerne nemlig allokeret skoledagen d. 11. december til at deltage i en workshop om droneteknologi og anvendelse af droner. 

Altsammen foregik i Danmarks Dronecenter ved HCA Airport, hvor deltagerne startede med et interessant oplæg om Drones4Energy - et forskningsprojekt, hvor man arbejder på at udvikle selvflyvende intelligente droner, som skal hjælpe elselskaberne med bl.a. at finde fejl på luftledninger.

Herefter tog forsker Nicolai Iversen de unge med på en rundvisning i hangarens faciliteter, inden de 22 elever selv skulle i gang med at designe og bygge en drone. Assisteret af to studerende fra Robotics Engineering gik deltagerne metodisk til værks, og de fem grupper oplevede undervejs, at det kræver en hel del finmekanik at konstruere en velfungerende drone.

Men i vejret kom de, alle dronerne. Til stor tilfredshed for de engagerede elever.

TV 2/Fyn var med til starten af arrangementet og bragte dagen igennem indslag fra akademiet i stationens nyhedsudsendelser. Se indslaget fra den sene nyhedsudsendelse her - og læs også denne webartikel fra selvsamme medie.
Grupperne fik omkring 4,5 timer til at designe, bygge og testflyve deres drone. Her kan du få glimt af processen på 60 sekunder.

Kortfilmsakademiet 

Takket være et tæt samarbejde med OFF og Odense Filmværksted kunne vi igen i år kræse for vores unge filmentusiaster.

Akademiet fik bl.a. besøg af den Oscar-vindende manuskriptforfatter Christian Gamst Miller-Harris, som holdt oplæg om at omsætte den gode idé til et manus. Senere i forløbet kom eleverne også med Cathrine Odgaard ind i klipperummet, hvor de fik et eksklusivt indblik i de processer og beslutninger, man står overfor som filmklipper. Bl.a. viste Cathrine, hvordan hun organiserer sine projekter, og hun gav konkrete eksempler på, hvordan hun selv har været med til at forme og forandre film i efterredigeringsfasen. 

Det var planen, at eleverne skulle bruge inputsene fra oplægsholderne til afslutningsvis at lave korte film selv. Flere af grupperne var langt i processen, men grundet Covid-19 blev ingen af filmene færdiggjort.
Cathrine Odgaard viste bl.a. uddrag fra den prisvindende kortfilm "Fodbolddommeren", som har været klipper på. Her kunne eleverne se, hvordan første scene ændrede sig markant fra Cathrines første udkast til den endelige version i takt med, at hun og instruktøren bearbejdede historien i post-produktionen. Se hele kortfilmen her

Forfatterakademiet

Forfatterakademiet blev i år ledet af den unge lyriker Molly Balsby samt prosaisten Peder Frederik Jensen, hvis novellesamling Vold blev nomineret til Politikens Litteraturpris i 2017. Begge forfattere har tidligere holdt workshops for forskellige gymnasier og højskoler.

Ud over at give personlig feedback på elevernes tekster fodrede Peder og Molly de unge forfatterspirer med inspiration og øvelser til at åbne nye litterære horisonter. Se eksempel på en øvelse nedenfor.
Akademieleverne skulle have været samlet i alt otte gange, men grundet Covid-19 blev femte samling den sidste. Flere af deltagerne nåede dog at sætte det sidste punktum i en eller flere af deres tekster inden da, mens andre har arbejdet videre på egen hånd efter akademiets ophør.

Sophia Krabbe Rønne har været så sød at dele sit digt "Virkelighedserstatning" med os. Læs det her eller se hendes egen oplæsning nedenfor.

Sangskriverakademiet

Et nyt OS-akademi så dagens lys i dette skoleår. Her kunne vi nemlig for første gang udbyde et sangskriverakademi til glæde for vores musikalske elever og for de, der elsker at bruge sproget kreativt.

Takket være den daværende tovholder, Nicolai Rekve Eriksen fra Mulernes Legatskole, lykkedes det at få støtte fra Huskunstnerordningen (Statens Kunstfond), hvilket banede vejen for, at vi kunne hyre selveste Tue West ind til at lede akademiet sammen med kollegaen Line Marianne.
  
Til første samling d. 17. februar kunne Tue og Line byde velkommen til hele 32 deltagere fra vores fire gymnasier. Det blev startskuddet på et forløb, hvor holdet arbejdede med sange, finesser og forskellige metoder i en sangskrivningsproces. Ind imellem var der også plads til anekdoter fra Tues karriere og samtaler om, hvilke veje man kan gå, hvis man har ambitioner om at gøre musik til sin levevej.

Desværre blev det også et forløb, som blev afsluttet langt tidligere end planlagt. Ni samlinger og en afsluttende koncert lød den oprindelige køreplan på - lige indtil akademiet blev lukket ned sammen med resten af Danmark præcis en uge efter den fjerde samling. 

En lille trøst er dog, at eleverne til netop denne samling nåede at spille deres foreløbige materiale for hinanden, ligesom Tue og Line, som begge er på vej med ny musik, gav en minikoncert.

Tilmed bragte Fyens Stiftstidende samme dag to fine artikler om akademiet. Læs med her:
Vi arbejder pt. på en videoreportage med deltagere fra Sangskriverakademiet. Reportagen bliver lagt på Odense STX & HF's Facebook-site.  

Flot opbakning til MusikMageri 

MusikMageri er navnet på et nyt musikarrangement, som OS lancerede d. 20. august i forbindelse med H.C. Andersens Festivals. Modsat forgængeren, OS Band Battle, er MusikMageri ikke en konkurrence, men en invitation til at optræde med et nummer eller to på en professionel scene. Det tilbud valgte otte elevbands og en enkelt solist at takke ja til, og de fik alle en varm modtagelse af de mange fremmødte og forbipasserende på pladsen foran Amfiscenen, hvor det summede af liv og højt humør. 

Da sommerens festivaler er aflyste, bliver der desværre ingen MusikMageri i år. Til gengæld vender det stærkt tilbage i 2021, hvor vi allerede har takket ja til igen at være en del af programmet til H.C. Andersens Festivals. 
Eleverne var begejstrede for MusikMageri! Hør selv deltagernes oplevelser i denne video, som skulle have været brugt til at rekruttere elevbands og publikum frem mod årets (nu aflyste) arrangement. 

OFF Filmgalla 

OFF Filmgalla var endnu engang på plakaten ved Odense Internationale Filmfestival, men denne gang havde man udviklet på konceptet for at gøre oplevelsen endnu bedre for de filmentusiastiste unge.

Det startede med mulerbandet Odense Klassik, der sørgede for musikalsk opvarming, mens mediefagseleverne entrerede Magasinet på den røde løber. Indenfor kunne deltagerne læne sig tilbage og se filminstruktøren, Aske Bang, indtage scenen, efter de to elevværter, Amalie og Sebastian, havde budt velkommen. Aske viste først sin oscarnominerede og Robert-vindende kortfilm "Silent Nights" (2017), hvilket affødte grin, klapsalver og mange gode spørgsmål fra det medlevende publikum.

Herefter var det elevernes tur til at vise filmtalenterne frem. I alt fem kortfilm - to fra OS Kortfilmsakademi og tre vinderfilm fra skolernes lokale filmfestivaler - fandt vej til det store lærred, og modsat tidligere år var der priser på højkant. Aske Bang udgjorde således dommerkomitéen sammen med direktør for Odense Filmværksted, Mette Bihl, og sammen kårede de "Ufuldstændig" til Bedste Film, mens musikvideoen "Klima i fokus" løb med Special Mention-prisen. 
Foto: Bettine Rosenberg
Foto: Bettina Rosenberg
Med hovedprisen fulgte et legat på 10.000 kr. til filmproduktion hos Odense Filmværksted. Se vinderfilmen her.
Godt skrevet og aldeles velproduceret. Se musikvideoen, som vandt Special Mention-prisen (forbered dig på en ørehænger).

OS på Rådhuset: Innovation på skoleskemaet 


Kan gymnasielever komme med nye løsninger på klimaudfordringer i Odense?

I løbet af december og januar blev udfordringen taget op på de fire OS-gymnasier, som havde iværksat et fælles innovativt projektforløb i de naturvidenskabelige fag. Her fik eleverne til opgave at finde grønne svar på udfordringer og behov i Odenses byliv. De bedste projekter fra hver skole blev præsenteret for offentligheden til det årligt tilbagevendende arrangement OS på Rådhuset d. 15. januar, hvor de blev udfordret og bedømt af en ekstern jury.

Efter af have besøgt de i alt 11 gruppers stande indstillede juryen et finalefelt, som på skift kom på scenen for at argumentere for, hvorfor deres produkt eller løsningsforslag er nyskabende, relevant og fagligt funderet. Vindergruppen blev Amalie, Emilie, Laura og Petrine fra Sct. Knuds Gymnasium, som blev præmieret for deres idé til at erstatte almindelig plastik med bionedbrydeligt plast (PMMA og PET) til Tinderbox og andre store events i Odense. 

TV 2/Fyn var med til arrangementet fra start til slut. Du kan se indslagene her:
Som en del af projektforløbet skulle alle grupper udarbejde en video og en poster om deres idé. Vinderkvartetten skilte sig bl.a. ud ved at have lavet en musikvideo med det fængende budskab: "Ha' det fantastic uden plastic".

OS på uddannelsesmesse


Som led i den fælles brobygningsindsats var OS-skolerne sammen om at vise flaget ved Odense Kommunes årlige udannelsesmesse d. 13.-14. november. Alle kommunens 8. klasser var til stede på messen for at blive klogere på de forskellige ungdomsuddannelser, som eleverne kunne vælge at søge ind på frem til d. 1. marts.

Hundredvis af unge var således forbi vores to lokaler i Phøniks på Schacksgade, hvor de bl.a. fik lejlighed til at tale med nogle af de mange elevambassadører, som sad klar ved bordene til at svare på spørgsmål om stort og småt. Som noget nyt i år var det også eleverne, som fortrinsvist holdt de indledende oplæg om hverdagen og indholdet på gymnasierne i Odense.

Har du lyst til at læse vores nye uddannelsesfoldere (fra 2019), så klik nedenfor eller find dem på odensestxoghf.dk.

Hiphop-kursus for undervisere

Havde det ikke været for Covid-19, skulle Odense Katedralskole d. 1. april have lagt lokaler til et hiphop-kursus for ansatte på OS-gymnasierne. I alt 22 tilmeldinger var der tikket ind med jævn repræsentation fra alle fire skoler.

Hende, der skulle have undervist kursisterne, er Camma Vår Svalholm, til dagligt danseinstruktør hos Sats og YO Studios og underviser i idræt og dansk på Marselisborg Gymnasium og Risskov Gymnasium. I kursusmaterialet skriver Camma:

"Dette kursus har fokus på at opbygge deltagernes personlige færdigheder og skabe tryghed og sikkerhed i bevægelsen. Deltagerne vil desuden blive introduceret til, hvordan hiphoppen kan bruges i forløb på både C og B niveau. Der gives eksempler på, hvordan eleverne kan arbejde kreativt med basistrin og koreografi, hvilket kan benyttes til eksamen eller til forløbsprøver. Vi skal endvidere have fokus på teori-praksis koblingen".

"Deltagere vil efter endt kursus modtage forslag til et 6 modulers forløb til idræt C inkl. faglig målbeskrivelse, forslag til teorikobling, eksempel på forløbsprøve samt drejebog. Derforuden vil der blive uddelt adgang til en bevægelsesbank i form af små videoklip, der kan fungere som inspiration for både underviser og elever."  

Det er håbet og forventningen, at kurset vil blive udbudt i OS-regi igen i 2021.
Foto: gym-idraet.dk

Regattaen aflyst

Vi er mange, der havde glædet os til d. 14. maj. Dagen for den årlige OS Regatta, hvor vi roer om kap i dragebåde, dyster i alverdens idrætsaktiviteter og hylder samarbejdet med en festdag for alle elever og ansatte.

Desværre blev planerne spoleret af en pandemi. Faktisk blev beslutningen om at aflyse Regattaen truffet allerede i slutningen af marts, inden vi kendte præmisserne for en evt. genåbning af gymnasierne. Læs om beslutningen i denne artikel fra Fyens Stiftstidende.

 
Måske har du set videoen på Facebook, hvor vi forsøger at kaste et lille lys i Regatta-mørket? Her kan du bl.a. se en sjov hilsen fra Morten Ankerdal, som var hyret ind til igen at være konferencier ved arrangementet sammen med Jeppe Sand. 

Vi er brandærgerlige over, at elever og lærere ikke får lov at opleve denne fællesskabende og prestigefyldte OS-tradition i 2020. Når det er sagt, er vi helt på linje med Ankerdal: Vi gemmer krudtet og giver den 200% gas til Regattaen næste år!
Se eller gense "feel good"-videoen med Morten Ankerdals hilsen.
Har du set højdepunkterne fra OS Regatta 2019? Klik her og genoplev, hvordan din skole klarede sig.

Formandsskifte

Formandsposten for Odense STX & HF går på skift mellem de fire OS-skolers rektorer. Nuværende formand er Susan Mose fra Sct. Knuds Gymnasium. Susan vil stå i spidsen for samarbejdet frem til januar 2021, hvor stafetten gives videre til Lone Bjørndal Thomsen fra Odense Katedralskole.

Efter ferien


I det følgende vil vi kaste et blik på de spændende OS-aktiviteter, der venter efter sommerferien.

Kommende akademier

Til næste skoleår lancerer vi et helt nyt akademi, nemlig Tech-akademiet, med Sct. Knuds Gymnasium som vært. Derudover fortsætter vi det gode samarbejde med OFF og udbyder endnu engang Kortfilmsakademiet (Tornbjerg Gymnasium).  

Genvalg er der også til Forfatterakademiet (Odense Katedralskole) som sandsynligvis vil blive ledet af samme forfatter-duo, som måtte se årets akademi blive afbrudt af Covid-19. Sidst men ikke mindst er Teaterakademiet (Mulernes Legatskole) tilbage efter et års fravær.

OS på Rådhuset

Et nyt rådhusarrangement er på bedding, men indholdet og datoen er fortsat uafklaret. Sikkert er det dog, at vi glæder os til på ny at inddrage eleverne og bygge på fortællingen om det almene gymnasium i Odense. 

Regatta-dato

Vi har været vant til, at Regattaen afholdes på en fredag. Sådan bliver det ikke i 2021. Her skal du sætte kryds i kalenderen tirsdag d. 18. maj

På baggrund af evalueringerne fra 2019 droppes fællesmarchen fra Kongens Have, nøjagtig som det også var planen i år. Den ekstra halve time fremskynder sluttidspunktet. Dvs. vi møder på havnen på til kl. 12.00, og det hele slutter kl. 15.00.

Følg OS på de sociale medier

  Odense STX og HF     Odense STX og HF
odense_stx_og_hf     odense_stx_og_hf
OS_2k17     OS_2k17

Tak for i år!


Tak fordi du støtter op omkring OS.

Et særligt tak til de af jer, som har været med til at gøre vores tilbud og aktiviteter mulige.

Har du spørgsmål til OS, så kontakt kommunikationsmedarbejder Søren Skovgaard Pedersen på 20 86 46 05 eller kontakt@odensestxoghf.dk.

De bedste hilsner
Rektorer, koordinatorer og kommunikationsmedarbejder i Odense STX & HF