fbpx
Indlæser Begivenheder

« All Events

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

OS Live-Streaming: Videnskaben bag godt øl

21. marts 2017 kl. 19:00 - 20:00

- kr30

Øl-foredrag med smagsprøver
Mennesket har drukket øl gennem mere end 10.000 år, og med tiden har naturvidenskaben givet bryggerne bedre indsigt i, hvordan de kan forfine ølbrygningens processer.
Hvordan godt øl bliver til, kan også du blive klogere på til live-streaming af foredraget “Videnskaben bag godt øl” ved seniorforsker i biologi og kemi, Henrik Fossing, Institut for Bioscience ved Århus Universitet.

Undervejs i foredraget serveres smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter. Du kan dog stadig godt regne med at kunne tage bilen hjem.

Foredraget har et højt niveau, og som tilhører bliver man udfordret. Alle kan dog få udbytte af at være med uanset faglige forudsætninger. Undervejs kan der stilles spørgsmål til foredragsholderen via SMS og Twitter.


Tilmeld dig

Af hensyn til at få bestilt nok smagsprøver, kræver deltagelse i arrangementet tilmelding. Det koster 30 kr. at deltage, og du tilmelder dig ved at skrive en mail til svla@sctknud-gym.dk.
Billetterne sælges efter først-til-mølle-princippet.


Lidt mere om foredraget
Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Ja, lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. Længe blev ølbrygning opfattet som det rene hokuspokus, hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er der kommet mere styr på processen.

Vand, malt (dvs. spiret og tørret korn), humle og gær er de fire hovedingredienser i øl. Men ingen kendte til gær, før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev, hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, Carlsbergs grundlægger, et laboratorium, hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær.

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer og kunne med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Vejen var dermed banet til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren derfor ved at regulere temperaturen bestemme, hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker, der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer, og hvordan man fremstiller malt. Vi får en forklaring på, hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker, og hvordan gærceller omsætter dette sukker til alkohol.

(Kilde: Århus Universitet: ‘Offentlige foredrag i naturvidenskab’: https://scitech.au.dk/foredrag/#/foredrag)

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com